Praktijk Randolf Smeets Praktijk Randolf Smeets muziektherapie  2013-2015 Randolf Smeets Home Diensten Tarieven Samenwerking Muziektherapie Downloads Reacties Contact
Meer informatie over muziektherapie

Muziektherapie, iets voor jou?

Wanneer in het dagelijkse leven door verschillende oorzaken de draaglast en de draagkracht uit evenwicht zijn geraakt en problemen zijn ontstaan kan muziektherapie ingezet worden. Hierbij kun je denken aan: somberheid, angst, slapeloosheid, verdriet, het ontbreken van structuur, piekeren, agitatie, nervositeit, vergeetachtigheid, gevoelens van minderwaardigheid, faalangst en/of andere klachten. Muziektherapie richt zich tevens op problemen die veroorzaakt worden door een stoornis of een handicap, zoals autisme, ADHD, angststoornissen, negatieve verschijnselen van psychotische stoornissen en depressie. (bron: folder “Muziektherapie, iets voor jou?”, uitgave van NVvMT, www.nvvmt.nl)

Muziektherapie, hoe werkt het?

Binnen muziektherapie ligt de nadruk op de muziekbeleving. Tijdens de therapie maak je zelf muziek en/of luister je naar specifieke muziek. Muzikale vaardigheden of kennis zijn niet vereist aangezien muziek tijdens de therapie het middel is om aan de klacht of het probleem te werken. De manier van muziek maken is verbonden aan de hulpvraag die het uitgangspunt is tijdens de behandeling. Dit kan zowel individueel als in een groep. Muziek is een middel om met anderen te communiceren, muziek kan mensen aanzetten tot bewegen en muziek heeft invloed op de stemming van mensen. De muziektherapie maakt hiervan gebruik. Er zijn werkvormen gericht op het emotionele gebied, het fysieke gebied, het cognitieve gebied en het sociale gebied. Met muziektherapie kan het evenwicht tussen de draagkracht en de draaglast weer hersteld worden. (bron: folder “Muziektherapie, iets voor jou?”, uitgave van NVvMT, www.nvvmt.nl)

Waar kan aan gewerkt worden in de muziektherapie?

De therapeut stelt samen met de client en/of verwijzers, ouders/verzorgers de behandeldoelen op. Indien gewenst worden deze afgestemd met andere behandelaars. Enkele mogelijke doelstellingen zijn: Het uitbreiden van contactuele vaardigheden; Het leren omgaan met emoties en grenzen; Het gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen herstellen; Structuur leren aanbrengen in het eigen handelen Het eindresultaat van de therapie is bereikt als de hulpvraag behaald is of wanneer geen progressie meer te verwachten is. (bron: folder “Muziektherapie, wie verwijs ik?”, uitgave van NVvMT, www.nvvmt.nl)
Huis-aan-huis praktijk voor muziektherapie, persoonlijke begeleiding, workshops en optredens. Werkzaam in Limburg en Belgie.
luister: Muziektherapie